9 Eylül Pazartesi

recherche

>ETKİNLİKLER>TOPLUM HİZMET ÇALIŞMALARI>DİĞER ÇALIŞMALARIMIZ>

14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ

14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ

Dünya "Pi Günü", ünlü matematik sabiti Pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bu tarihin pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.
Pi sayısının nasıl ve kim tarafından bulduğu kesin olarak bilinmemektedir. Bunun sebebi pi sayısının farklı devirlerde farklı milletler tarafından kullanılmasıdır. Babillerden beri Orta Doğu ve Akdeniz uygarlıklarının Π sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir ve farklı uygarlıklar Π sayısı için farklı sayılar kullanmıştır.
Pi sembolü, Yunan alfabesinin 16. harfidir. Bu harf, aynı zamanda, Yunanca çevre (çember) anlamına gelen “perimetier” kelimesinin de ilk harfidir. İsviçreli matematikçi Leonard Euler, 1737 yılında yayınladığı eserinde, daire çevresinin çapına oranı söz konusu olduğunda, bu sembolü kullandı. Leonard Euler’den önce gelen bazı matematikçiler tarafından da, bu sembol kullanılmıştır. Ancak, Leonard Euler’den sonra gelen, tüm matematikçiler bu sembolü benimseyip kullandılar.
M.Ö. 2000 yılı dolaylarında Babiller Π= 3,125; Antik Mısırlılar ise Π=256/ 81 yani yaklaşık 3,1605′ i kullanmaktaydı. Eski Yunanda √10 ya da 3,162 sayısı kullanıldı. Archimedes ise (M.Ö. 287- 212) 3.10/71 ve 3.1/7 sayısını Pi sayısı olarak kullanmıştır. M.S. 500 yılı civarında Pi sayısı için 3, 1415929 olarak kullanılıyordu. 1424 yılında İran’ da virgülden sonraki 16 basamağı doğru olarak biliniyordu. 1596 yılında Alman Ludolph van Ceulen, Pi’ nin virgülden sonraki 20 basamağını hesapladı ve bu sayı Avrupa’ da Ludolph sabiti olarak bilindi. O tarihten sonra Pi sayısının virgülden sonraki milyarlarca basamağı hesaplanmıştır.
Pi, kültürel açıdan matematiksel sabitler içerisinde en çok etki yaratanıdır.
Bunun nedenleri;
Çok eskiden beri bilinmesi,
Çember gibi çok yaygın bir geometrik cisimle ilgili olması,
Bir kural izlemeyen ondalık açılımın insan aklını zorlayan kavranışıdır.
Pi’nin rakamlarını belleme çok kişinin ilgisini çekmiştir. Bu konudaki rekor pi’nin ilk 67 890 rakamını bellemiş olan Lu Chao adındaki bir Çinliye aittir. Guinness Dünya rekoru olarak kayda geçen bu olay 24 saat 4 dakika almıştır.

En güzel pi sayısı tasarımlı kek, kurabiye yarışması ile ilgilenen ortaokul öğrencileri, 13 Mart sabahı tasarladıkları kek veya kurabiyeleriyle okula geldiler. Okulumuz öğretmenlerinden oluşan bir komisyon görsel etki, lezzet, şekil ve yaratıcılık açılarından dört farklı kategoride değerlendirme yaptı.

Deniz Kutay, Deren Akarsu, Zeynep Doğa Akgün, Nazlı Atasoy, Kaan Özgür, Deniz Derin Girgin adlı öğrencilerimiz en yüksek puanları alarak ödül almaya hak kazandılar.

Yarışmaya katılan ve emeği geçen tüm öğrencilerimize ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz.