25 Nisan Perşembe

>EĞİTİM ÖĞRETİM>REHBERLİK>SINIFLARDAKİ REHBERLİK ÇALIŞMALARIMIZ>

SINIFLARIN "ARKADAŞ BASKISI" TEMALI REHBERLİK PROJESİ

Hepimizin bildiği gibi , “bir ya da daha fazla öğrencinin bir başka öğrenciye sürekli
olarak, dışlama, isim takma, dalga geçme, eşyasına zarar verme gibi olumsuz eylemlerde bulunması ve o kişiye çeşitli yollarla sürekli olarak baskı uygulaması” durumuna “Arkadaş veya Akran Baskısı” diyoruz. Arkadaş baskısı özellikle ilkokul son sınıf ortaokul ve lise seviyeleri arkadaş gruplarında sıkça karşılaşılan olumsuz ve öğrencileri üzen bir durumdur.

2016 yılında Türkiye çapında , 3., 4., 5., 6., 7. ve 8. sınıflar arasında yapılan bir araştırmaya göre, öğrencilerin %35’i arkadaş baskısına uğramakta, %30’u ise baskı uygulayan kişi rolündedir. Aynı zamanda, okullarda uygulanan rehberlik ve bilinçlendirme çalışmalarının çocukların baskı kurma davranışlarında %25 azalmaya sebep oldukları tespit edilmiştir.

Aralık ayı boyunca 4. sınıflarımız, Rehberlik derslerinde “Arkadaş Baskısı” konusuna dikkat çektiler. Eğitim çalışmasının ardından , diğer öğrencilerin de dikkatlerini konuya çekmek adına bir bilinçlendirme projesi geliştirdiler. “Arkadaş Baskısına Hayır!” temalı rozetler ve pankartlar hazırladılar. Hazırladıkları pankartları sınıf duvarlarına astılar. Rozetlerini ise konunun önemini hatırlatmak adına bir süre yakalarında takacaklar ve bu sürede teneffüslerde oluşabilecek çatışma ortamlarında diğer öğrencilere yardımcı olmaya çalışaklar.

Tüm okulu bu farkındalık çalışmasına katılmaya davet ediyoruz.