SULTANAHMET KÜLTÜR GEZİSİ
15 Mayıs 2019
5-A sınıfı öğrencileri öğretmenleri ve profesyonel gezi rehberi eşliğinde 08 Mayıs 2019 Çarşamba günü, Sultanahmet Kültür Gezisi konulu gözlem ve inceleme etkinliğini gerçekleştirdiler. Öğrencilerimiz, sırasıyla “İstanbul Arkeoloji Müzesi”, ’’Şerefiye Sarnıcı’’, “Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ” ve “Hipodrom Meydanı”ni gezdiler. Örnek incelemeler yoluyla tarih öncesi yerleşimlerden günümüze yerleşmeyi etkileyen faktörleri somutlaştırma imkânı bulan öğrencilerimiz, yapılan etkinlikle adı geçen tarihî nesnelerin müze içinde nerelerde sergilendiğini, eserin hangi uygarlığa ait olduğunu ve hangi amaçla kullanıldığını araştırarak notlar aldılar.
Gezi sırasında en çok dikkat çeken eser İskender Lahdi olurken, derste öğrendikleri Kadeş Antlaşması’nı inceleme fırsatı da bulmuş oldular. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra öğrencilerimiz Sultanahmet Meydanın tarihsel dokusunu tanıdılar. Sultanahmet Meydanı İstanbul`un en önemli meydanlarından biridir. Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinirdi. “Hipodrom” At binenlerin, atların meydanı anlamına gelir. Osmanlı döneminde buraya At Meydanı denirdi. Günümüze çok az kalıntıları kalan Bizans devri önemli yapıları ve abideleri Hipodrom çevresinde inşa edilmişti.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet Camisi’nin Külliyesi’nde Arasta Pazarı içerisinde yer almaktadır. Doğu Roma Dönemi’ne ait Büyük Saray’ın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam kalmış mozaik döşemeyi içine alacak şekilde oluşturulmuş müze Ayasofya Müzesi’ne bağlı bir birimdir. M.S. 450-550 yılları arasına tarihlenen Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenen mozaikler hem sanatsal açıdan hem de tasvirli sahnelerin zenginliği açısından oldukça önemlidir.