4 Ağustos Cumartesi

>ETKİNLİKLER>GEZİLER>

SULTANAHMET KÜLTÜR GEZİSİ (6-A)

14 Mayıs 2018

6-A sınıfı öğrencileri öğretmenleri ve profesyonel gezi rehberi eşliğinde 11 Mayıs 2018 Cuma günü, Sultanahmet Kültür Gezisi, konulu gezi, gözlem ve inceleme etkinliğini gerçekleştirdiler. Bu doğrultuda öğrencilerimiz, sırasıyla “İstanbul Arkeoloji Müzesi”, “Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ” ve “Hipodrom Meydanı”ni gezdiler. Örnek incelemeler yoluyla tarih öncesi yerleşimlerden günümüze yerleşmeyi etkileyen faktörleri somutlaştırma imkânı bulan öğrencilerimiz, yapılan etkinlikle adı geçen tarihî nesnelerin müze içinde nerelerde sergilendiğini, eserin hangi uygarlığa ait olduğunu ve hangi amaçla kullanıldığını araştırarak notlar aldılar.

En çok dikkat çeken eser İskender Lahdi olurken, derste öğrendikleri Kadeş Antlaşması’nı inceleme fırsatı da yakalamış oldular. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden sonra öğrencilerimiz Sultanahmet Meydanın tarihsel dokusunu tanıdılar. Sultanahmet Meydanı İstanbul`un en önemli meydanlarından biridir. Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinirdi. “Hipodrom” At binenlerin, atların meydanı anlamına gelir. Osmanlı döneminde buraya At Meydanı denirdi. Günümüze çok az kalıntıları kalan Bizans devri önemli yapıları ve abideleri Hipodrom çevresinde inşa edilmişti.

Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, Sultanahmet Camii’nin Külliyesi’nde Arasta Pazarı içerisinde yer almaktadır. Doğu Roma Dönemi’ne ait Büyük Saray’ın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam kalmış mozaik döşemeyi içine alacak şekilde oluşturulmuş müze Ayasofya Müzesi’ne bağlı bir birimdir. M.S. 450-550 yılları arasına tarihlenen Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde sergilenen mozaikler hem sanatsal açıdan hem de tasvirli sahnelerin zenginliği açısından oldukça önemlidir.