22 Temmuz Pazar

“14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ”

20 Mart 2018

“14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ”NÜ KUTLADIK
Hepimizin bildiği gibi, “Pi Günü” ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarihinde bu günün 3. ayın 14’ü olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır. Tarihi M.Ö. 2000 yılına dayanan Pi, bilindiği gibi büyüklüğü ve küçüklüğü fark etmeyen, her çemberde ya da dairede görülür, çemberin çevresinin çapına bölümüyle elde edilir.
İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı dönmeyen bir sayıdır. Yuvarlak olan ya da dairesel hareket eden her şeyde o var. Bu sayı olmadan ne otomobil yapabilir, ne gezegenlerin hareketini anlayabilir, ne de futbol topu üretebiliriz.
Pi sayısı sonu olmayan bir sayıdır. Dairenin çevresinin çapından yaklaşık üç kat daha uzun olduğunu bütün büyük uygarlıklar biliyordu. Başta da MÖ 3500’de tekerleği icat eden Sümerler. Ancak pi sayısının yaklaşık değerini MÖ 250’de bulan Arşimet oldu. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. Matematikçiler o gün bugündür pi’nin kesin değerini araştırıyor. Ama bulmaları imkânsız, çünkü pi’de virgülden sonra sonsuz sayıda rakam var ve pi sayısı ancak virgülden sonraki iki rakamla ifade edilebiliyor. Dolayısıyla irrasyonel bir sayı. Günlük kullanımda basitçe 3 veya 3,14 olarak ifade edilir.
Pi sayısı her yerdedir. Dikkat çekici olan daire büyüklüğü ne olursa olsun pi’nin değerinin hiç değişmemesi: Atom çekirdeğinden futbol topuna, gezegenimize kadar hep aynı. Üçgen ya da dörtgende durum böyle değil ama dairenin tek bir biçimi var. Diskin yüz ölçümünü, kürenin hacmini hesaplarken de hep pi’yi kullanırız. Matematiğin birçok alanına, hatta özel hayatımıza bile girmiş durumda: Virgülden sonraki rakamlarının arasında telefon numaramızı da bulabiliriz, doğum tarihimizi de!
14 Mart Dünya Pi Günü’nü kutlamak amacıyla ortaokul sınıfları arasında "Pi Sayısı" konulu kitap kapağı tasarımı yarışması düzenlendi. Yarışmayla ilgilenen öğrencilerin tasarımları 14 Mart Çarşamba günü görsel etki, özgünlük, konuya uygunluk ve bütünsellik açılarından dört farklı kategoride değerlendirildi. Dereceye giren tüm tasarımların, eğitim öğretim çalışmalarında kullandığımız kitapçık kapağı olarak ilerleyen zaman içinde kullanılmasına karar verildi.

Görsel Etki Alanında: Zeynep YÜZER, Liza ÇANAKÇI, Aycan CEYLAN, Deniz ERİŞKEN, Ceyda KARİPTAŞ
Bütünsellik Alanında: Alara KAYALAR, Azra KARABAŞ, Ege KÖKSOY
Özgünlük Alanında: Duru AKPINAR, İlayda HÜROĞLU, Eylül ERDEN
Konuya Uygunluk Alanında: Berfin DİZDAR, Çağan BACALAN, Eda TURUTOĞLU adlı dereceye girerek ödül almaya hak kazandılar.
Yarışmalara katılan ve emeği geçen tüm öğrencilerimize teşekkür ederiz.