2 Nisan Pazar

recherche

>ETKİNLİKLER>SEMİNER - SÖYLEŞİ - SERGİ>

“14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ”NÜ KUTLADIK

15 Mart 2017

Hepimizin bildiği gibi, “Pi Günü” ünlü matematik sabiti pi sayısı anısına özel kabul edilmiştir ve her yıl 14 Mart’ta kutlanmaktadır. Bunun sebebi ise Amerikan tarihinde bu günün 3. ayın 14’ü olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır. Tarihi M.Ö. 2000 yılına dayanan Pi, bilindiği gibi büyüklüğü ve küçüklüğü fark etmeyen, her çemberde ya da dairede görülür, çemberin çevresinin çapına bölümüyle elde edilir.
İsmini, Yunanca περίμετρον (çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır. Pi sayısı dönmeyen bir sayıdır. Yuvarlak olan ya da dairesel hareket eden her şeyde o var. Bu sayı olmadan ne otomobil yapabilir, ne gezegenlerin hareketini anlayabilir, ne de futbol topu üretebiliriz.
Pi sayısı sonu olmayan bir sayıdır. Dairenin çevresinin çapından yaklaşık üç kat daha uzun olduğunu bütün büyük uygarlıklar biliyordu. Başta da MÖ 3500’de tekerleği icat eden Sümerler. Ancak pi sayısının yaklaşık değerini MÖ 250’de bulan Arşimet oldu. Pi sayısı, Arşimet sabiti ve Ludolph sayısı olarak da bilinir. Matematikçiler o gün bugündür pi’nin kesin değerini araştırıyor. Ama bulmaları imkânsız, çünkü pi’de virgülden sonra sonsuz sayıda rakam var ve pi sayısı ancak virgülden sonraki iki rakamla ifade edilebiliyor. Dolayısıyla irrasyonel bir sayı. Günlük kullanımda basitçe 3 veya 3,14 olarak ifade edilir.
Pi sayısı her yerdedir. Dikkat çekici olan daire büyüklüğü ne olursa olsun pi’nin değerinin hiç değişmemesi: Atom çekirdeğinden futbol topuna, gezegenimize kadar hep aynı. Üçgen ya da dörtgende durum böyle değil ama dairenin tek bir biçimi var. Diskin yüz ölçümünü, kürenin hacmini hesaplarken de hep pi’yi kullanırız. Matematiğin birçok alanına, hatta özel hayatımıza bile girmiş durumdadır. Virgülden sonraki rakamlarının arasında telefon numaramızı da bulabiliriz, doğum tarihimizi de!
En güzel pi tasarımlı tişört yarışmasıyla ilgilenen öğrenciler, 14 Mart Salı günü tasarladıkları tişörtlerini giyerek okula geldiler. Oluşturulan komisyon görsel etki, orijinallik, şekil ve yaratıcılık açılarından dört farklı kategoride değerlendirme yaptı. Her bir alandan üçer öğrenci seçildi.
Puana göre yapılan değerlendirmede:
Birinci 7-B sınıfından İlayda Hüroğlu,
İkinci 5-A sınıfından Ekin Gürsoy,
Üçüncü 6- A sınıfından Melisa Şeker oldu.
Ayrıca yapılan kategorilere göre:
Görsel Etki Alanında: Melisa Şeker, Ece Öykü Ersavaş, Ege Usta
Yaratıcılık Alanında: İlayda Hüroğlu, Demir Caner, Doğa Demirdelen
Orijinallik Alanında: Ekin Gürsoy, Lara Karakış, Damla Hocalar
Şekil Alanında: Elif Çuhalı, Deniz Barçın, Defne Bilen dereceye girerek ödül almaya hak kazandılar.
Yarışmalara katılan ve emeği geçen tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ederiz.