27 Nisan Cumartesi

4.SINIFLAR TÜRKİYE İŞ BANKASI MÜZESİ GEZİSİ

4. SINIFLAR TÜRKİYE İŞ BANKASI MÜZESİ GEZİSİ
YAŞASIN CUMHURİYET
Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları.
Cumhuriyetimizin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, 20 Şubat Salı günü 4. sınıf öğrencilerimizle İş Bankası Müzesini ziyaret ettik.
Ülkemizin kuruluş ve kalkınma öyküsünü yansıtan Banka tarihini gelecek kuşaklara aktaran müzede, 1924’ten bu yana Türkiye’nin dört bir köşesinde biriken belgeler, fotoğraflar, filmler ve objeler toplanarak restore edilmiş ve korumaya alınmış. Bu zengin malzemeye ev sahipliği yapan müze, 23 Eylül 1892’de İstanbul Postanesi olarak inşa edilmiş, 20 Şubat 1928 tarihinde Türkiye İş Bankası’nın İstanbul Şubesi olarak hizmet vermeye başlamış. Günümüzde ise, bina müze olarak İstanbul’un kültür hayatına katılmış.
Müzede bankaya ait zengin arşivden toplumsal ve iktisadi hayatı yansıtan belge ve fotoğraflar, farklı dönemlere ait daktilo, hesap makinesi gibi bankacılık aletleri, kumbara, promosyon malzemeleri, reklam filmleri gibi materyaller Müzenin birinci katında sergileniyor. Birbirini takip eden sekiz salon boyunca İş Bankası’nın Cumhuriyet’le yaşıt tarihinin kısa bir özeti kronolojik olarak ziyaretçiye aktarılıyor.
Giriş ve bodrum katta ise şube döneminden kalma sabit halde bulunan tarihi bankolar, ana kasa ve kiralık kasa daireleri ziyaret ettik. Bankalarda çok az yetkili insanın girebildiği ana kasa dairesi ve müşteri kullanımına açık kiralık kasa dairesi, Müzede gezi alanı olarak kurgulanmış. Bu iki kasayı bağlayan koridorda ışıklar ve seslerden oluşan hareketli bir enstalasyon bulunuyor.
Türkiye İş Bankası Müzesi’nde öğrencilere yönelik atölyeler düzenleniyor. Öğrencilerimizle bu atölye çalışmalarına katıldık. Atölyede tasarruf bilincinin oluşturulması ve finansal okuryazarlık alanında farkındalığın geliştirilmesine yönelik bir etkinlik yaptık.